En kort båttur till ”fastlandet” som blivit en ö. Foto: SVT

Här blir stugorna omringade av vatten

Uppdaterad
Publicerad

Nedre Råneälven har svämmat över och gjort att ett turistcamp utanför Överstbyn, väster om Niemisel, har blivit en ö – trots att det egentligen är fastland. SMHI varnar nu för höga vattenflöden under hela helgen.

Liza Löfgren och Niklas Wede driver ett turistcamp i Överstbyn, väster om Niemisel i Luleå kommun. Och det är inte långt kvar tills de höga vattenflödena når upp till deras uthyrningsstugor. Stugorna står annars på fastlandet, men i och med vårfloden har det bildats en ö så att ägarna måste åka båt ut till stugorna

– Det här hände förra året också. Företaget drabbas inte för det är lågsäsong, utan vi har vår högsäsong vintertid, säger ägaren Liza Löfgren.

Hon är inte alltför orolig:

– Det känns jättespännande samtidigt som man inte vet vad som ska hända nästa dag, om det ska stanna av eller om det ska bli ännu mer än tidigare år. Så man får chansa lite grann, säger hon.

”Helt vanlig vårflod”

SMHI har sedan tidigare gått ut med en Klass 1–varning för höga vattenflöden i nedre Råneälven och Kalixälven med biflöden.

– Varningen för Kalixälven kommer att hålla i sig till tisdag–onsdag nästa vecka. Varningen för Råneälven kommer inte att ligga så mycket längre, kanske till morgon, säger Richard Wild, vakthavande hydrolog på SMHI.

LÄS MER: Huset är omringat av vatten

Men trots de två varningarna är det höga vattenståndet inget ovanligt för årstiden.

– Det är en helt vanlig vårflod och vattenmängden kommer inte att öka mer. Däremot ser vi att de höga flödena kommit senare än vanligt, säger Richard Wild, vakthavande hydrolog på SMHI.

En kort båttur till ”fastlandet” som blivit en ö. Foto: SVT

Anledningen till de höga vattenflödena i Råneälven och Kalixälven är att det legat mycket snö i områdena som nu smälter undan då temperaturerna stigit den närmaste tiden.

LÄS MER: Islossningen i full gång

– Men nu ser vi att temperaturerna sjunker igen, men de kommer att öka igen nästa vecka. Trots det förväntar vi oss ingen stor vårdflod i år, säger Richard Wild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.