Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter testa finska påskfavoriten memma och hör Pirkko Ervasti, ordförande i Finska föreningen, berätta om den säregna desserten. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Här testar SVT:s reporter ökända finska påskfavoriten memma

Uppdaterad
Publicerad

I Finland är det en favorit som har en given plats på påskbordet – men i Sverige är det många som inte förstår varför. SVT:s reporter fick testa den finska säregna desserten memma för första gången.

Bland svenskarna är åsikterna delade om den rågbaserade desserten men i Finland är den lika vanlig som ägg på påskbordet.

Skidlegendar äter 40 förpackningar

Den finska skidlegendaren Juha Mieto äter enligt egen utsago tillexempel 40 förpackningar memma varje påsk, det går även att se honom äta memma i 12 timmar på youtube.

SVT:s reporter åkte hem till Pirkko Ervasti, ordförande i finska föreningen Luleå, för att själv bilda sig en uppfattning. Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.