Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Lindersson behandlades i 67 år på Furunäsets mentalsjukhus för olycklig kärlek. Hör om den mörka historiken i byggnaderna, som numera är hotell. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Här vårdades sinnessjuka – följ med till Furunäsets mentalsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Furunäsets mentalsjukhus har beskrivits som en av Sveriges mest hemsökta platser. Besökare vittnar om mystiska ljud och skuggor utan förklaring.

– Mycket av det som skett här skulle i dag betraktas som ren vanvård och tortyr, säger museipedagogen Morgan Stenberg.

I nära hundra år fungerade byggnaden som en anstalt för sluten psykiatrisk vård av sinnessjuka. På sjukhuset i Piteå vårdades tusentals patienter, vissa fick behandling och skickades hem medan andra fick stanna kvar. 

– De som ansågs som obotliga skulle hållas undan från samhället för sitt eget och för andras bästa, säger Morgan Stenberg. 

Den stora byggnaden blev hem för ungefär 900 patienter åt gången och personalstyrkan var nästan lika stor.  

– Det här var ett slutet litet samhälle och man hade alla funktioner som behövdes på området. 

Vårdades för astma

Åkommorna bland patienterna var vitt skilda. Från neuropsykologiska diagnoser till fysiska avvikelser som astma eller stamning. 

Under senare halvan av 1900-talet utvecklades vården.

– Humanism och en god människosyn genomsyrade då hela vårdarbetet. Vi kan ju ställa det i kontrast, jag tänker att det fanns lika många tragiska som goda historier, säger Stenberg.

Från behandlingsrum till hotell

I dag kallas byggnaden Furunäset företagsby och de gamla behandlingsrummen är numer hotellrum.

Spökjägare tittar då och då in i jakt på vilsna själar. Men om det faktiskt spökar vill museipedagogen lämna osagt. 

– När folk säger att det spökar, då är det alltid i källarna och det var den plats patienterna minst besökte. Så varför de skulle uppehålla sig just där, det är en bra fråga. 

Krossat hjärta

Anna Lindersson var en av patienterna på Furunäset, Piteå. Hon är personen som suttit längst tid inlåst på sjukhus i Sverige någonsin. 1893 skrevs hon in på sjukhuset och var inlagd där till sin död 1960.

Diagnosen? Olycklig kärlek.

Hör mer om henne och historien om mentalsjukhuset i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.