Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om nån sjunger på gatan, då är han ju full eller på mentalsjukhus” – hör Tore berätta hur det pratades om patienterna på 1970-talet. Foto: SVT

Hör patientombudsmannen Tore berätta om Säters mentalsjukhus på 70-talet

Uppdaterad
Publicerad

Den fasta paviljongen på Säters mentalsjukhus var under stora delar av 1900-talet en välkänd instans i den svenska vården. Men efter stängningen 1989 har byggnaden förfallit.

I videoklippet ser du intervjuer om byggnaden från SVT:s arkiv, bland annat med dåvarande patientombudsmannen Tore som skrevs in och ut från Säters mentalsjukhus minst 11 gånger på 1970-talet.

Det här är fasta paviljongen:

Fasta paviljongen var en särskild vårdbyggnad, en säkerhetspaviljong, intill Säters sjukhus som byggdes år 1912.

I fastigheten vårdades de som ansågs mest sjuka och även landets dåtida värsta brottslingar.

När den nya psykiatriska kliniken öppnade 1989 stängdes paviljongen.

I slutet av 1990-talet fanns planer på att göra ett byggnadsminne av Fasta paviljongen men 2002 eldhärjades byggnaden rejält.

Det var under slutet av 2010-talet oklart vem som formellt ägde byggnaden, men 2019 hade Säters kommun tagit över ägarskapet och planerade för en rivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasta paviljongen i Säter

Mer i ämnet