Kommunen vill riva fasta paviljongen

Uppdaterad
Publicerad

Nu begär Säters kommun tvångsinlösen för att kunna riva den beryktade fasta paviljongen vid Säters sjukhus.

Byggnaden är förfallen och utgör en fara för dem som olovligen tar sig in i huset.

I mer än 100 år har fasta paviljongen på Säters sjukhus funnits, den byggdes 1912. Men nu har Säters kommun begärt expropriering för att kunna riva det kraftigt förfallna huset.

– Vi har inte lyckats hitta någon ägare till Fasta paviljongen och därför måste vi få ett beslut om att få expropriera byggnaden för att kunna riva den, säger Abbe Ronsten (S) som är kommunalråd i Säter.

Fasta paviljongen i Säter

Ett stenkast från det fallfärdiga huset ligger Mentalvårdsmuseet och där vittnar personalen om att objudna besökare ständigt tar sig in i den tillbommade Fasta Paviljongen.

– Nästan varje dag och varje natt ser man spår från folk som varit in där. Huset har en speciell lockelse, troligen eftersom man vet att många av landets grövsta brottslingar suttit där genom åren, säger Marie Lennestig som är föreståndare på museet

I slutet av 1990-talet fanns planer på att göra byggnadsminne av Fasta paviljongen, men en brand för femton år satte definitivt stopp för den processen. Idag har kommunen murat igen dörrarna, men trots det tar sig människor in.

– Efter branden rasade taket in och det är farligt att vistas där inne, säger Abbe Ronsten. Därför vill vi av bland annat säkerhetsskäl riva byggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasta paviljongen i Säter

Mer i ämnet