Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen efter att ett av LKAB:s malmtåg spårat ur i Vassijaure. Foto: Trafikverket

Hårt väder försenar öppnandet av Malmbanan efter urspårningen

Uppdaterad
Publicerad

Trafikstarten på Malmbanan efter urspårningen i Vassijaure skjuts fram. Det är vädret sätter käppar i hjulet.

Det var den 17 december som ett fullastat malmtåg på väg mot Narvik spårade ur vid Vassijaure.

Ett omfattande arbete pågår för att återställa järnvägen. Förhoppningen var att tågen skulle börja rulla den 31 januari – men Trafikverkets nya prognos är den 4 februari.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Anledningen är det förväntade väderläget de kommande dagarna.

– Säkerheten för de som jobbar i området kommer alltid komma först. Under optimala förhållanden hade den tidigare prognosen varit rimlig, men när det nu väntas en hel del snö och starka vindar den närmaste tiden så vill vi ta det säkra före det osäkra, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg vid Trafikverket.

Arbetat i 35 minusgrader

Mellan 60 och 100 personer har hittills jobbat dygnet runt med reparationen. Det handlar om allt från sliperbyten, rälsbyten, inläggning av nya växlar och reparation av kontaktledning.

– De som har jobbat i området har gjort ett riktigt bra jobb utifrån de förhållanden som vi har haft. Vi har jobbat med en lång sträcka (15 kilometer) och vädret har skiftat mellan extremt kallt med temperaturer ner mot -35 grader och perioder med snöfall och stormvindar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet