Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Caroline Wiss, vd på LKAB Malmtrafik, om urspårningen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Se förödelsen efter urspårade tåget på Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

En dryg mil av Malmbanan påverkas sedan ett av LKAB:s malmtåg spårat ur i Vassijaure. Det medför betydande ekonomiska avbräck för gruvbolaget.

– Varje dag spelar roll, blir vi stående året ut pratar vi om över en miljard i förlorade intäkter, säger logistikchef Linda Bjurholt.

Det var på söndagskvällen som ett tåg spårade ur i Vassijaure närmare 13 mil nordväst om Kiruna. Anledningen till urspårningen är ännu okänd.

Olyckan får stora konsekvenser för malmtransporterna mellan Kiruna och norska Narvik.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Kirunaproduktion kan stoppas

LKAB utreder vilka följder detta får för leveranser och produktion.

– Vi har viss kapacitet att lägga produkter på lager, men inte obegränsade. I värsta fall betyder detta att vi måste stoppa produktion i Kiruna, säger Linda Bjurholt.

Personalen ombord på loket klarade sig utan skador.

Persontåg påverkas också

Det är inte bara malmtrafiken som påverkas av urspårningen. Flera avgångar mellan bland annat Stockholm och Narvik har fått ställas in.

SVT:s reporter Hans Sternlund har dokumenterat området där rälsen påverkas – se förödelsen i klippet och hör Caroline Wiss som är vd på LKAB Malmtrafik AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet