Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Full storm med snöblandat regn på fjället vid Kårsavaggestugan. Foto: Tove Falck

Hårt väder i fjällen – liftarna stängde i Riksgränsen och Abisko

Uppdaterad
Publicerad

Vädret i fjällen var tufft med hårda vindar under lördagen. Det har bland annat lett till att skidanläggningarna i Riksgränsen och Björkliden hölls stängda.

– Det är ganska hårt väder. E10 är fortfarande öppen men vi har stängt liftarna i Björkliden och Riksgränsen och så har vi tvingats ställa in en bandvagnstur till Låktatjåkko fjällstation, berättar Erik Lidström, fjällchef vid Lapland Resorts på lördagen.

Upp till en halvmeter snö och 28 m/s

Från SMHI:s sida råder en orange vädervarning i Norra Lapplandsfjällen fram till midnatt natten mot söndag, för storm och ymnigt snöfall. I och med varningen avråds starkt från att ge sig ut på fjället. Ovädret gör det mycket svårt att orientera sig och förflytta sig, och det är stor risk för att förfrysa sig.

Enligt prognosen vrider vinden mot väst under lördagen med 25-28 meter/sekund på många håll. Totalt under lördagsdygnet väntas 20-50 centimeter nysnö.

Snöblandat regn

Tove Falck som är stugvärd i Kårsavagge, något söder om Låktatjåkkastugan, berättar att det rasat snöblandade regnstormar på fjället under lördagen. Själv har hon mest suttit i skydd inne i stugan.

Se hennes stormbilder i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.