Hästen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Häst blev vanvårdad tills den inte kunde gå

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Luleå kommun vanvårdade sin häst till den grad att den inte längre kunde gå. Veterinär fick avliva hästen i boxen och nu döms kvinnan för djurplågeri.

Vanvården ägde rum under 2019 då hästen led av fång, en diagnos som enligt domen ställs på en häst som på grund av smärta vill avlasta ett eller flera ben både stillastående och i rörelse. Men då det aldrig behandlades ledde det i sin tur till hälta som blev så svår att hästen bara kunde röra på sig om den blev tvingad.

Vanvården upptäcktes vid en oanmäld kontroll av länsstyrelsens kontrollanter, som då tillkallade veterinär.

Enligt veterinärens bedömning hade hästen haft allvarliga besvär i en vecka men de ursprungliga besvären hade då pågått i fyra till fem månader.

Ville undvika kontakt med veterinär

Kvinnan har uppgett att hon ville undvika att kontakta veterinär in i det längsta, då hon tappat förtroendet för just veterinärer, men att hon skulle ha gjort det om hon visste hur mycket hästen egentligen led.

Luleå tingsrätt skriver i domen att hästens förhållande har förvärrats på grund av den uteblivna veterinärkontakten, och att kvinnan varit likgiltig i förhållande till det lidande som hästen utsatts för.

Kvinnan döms för djurplågeri till villkorlig dom och totalt 2 000 kronor i böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer