Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema partiet Stram kurs, brände koranen vid Stadsparken i Luleå under onsdagen. Foto: Erica Larsson/SVT

Upprörd stämning när Paludan brände koranen i Luleå – fördes bort av polis

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema partiet Stram kurs, fick föras bort av polis när han talade på onsdagen i Luleå. Stämningen blev upprörd efter att Paludan brände koranen framför flera demonstranter.

Rasmus Paludan har under de senaste månaderna haft flera framträdanden i Sverige och väckt starka reaktioner när han uttalat islamkritiska budskap och bränt koraner.

SVT:s reporter: Kastades sten

På onsdagseftermiddagen talade han i Stadsparken i Luleå där han slutligen fick föras bort av polis efter att stämningen blivit upprörd bland åskådare och motdemonstranter. Han hade då även bränt ett exemplar av koranen.

Enligt SVT:s reporter på plats kastades det även sten när Paludan fördes bort.

Kan ha fått kaffe slängt på sig

Polisen har inte godkänt något tillstånd för allmän sammankomst för Rasmus Paludan i Luleå. Enligt NSD har Rasmus Paludan har sökt tillstånd i Luleå men nekats på grund av att den inkom sent.

Lokaltidningen frågar Petra Hinterthaner, lokalområdespolischef för Luleå-Boden, om uppgiften att någon ska ha kastat kaffe på Rasmus Paludan stämmer – men svaret är svävande.

– Det vi har fått till oss är att det ska vara någon typ av vätska som kastats på honom, säger Hinterthaner till NSD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.