Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar vår reporter hur stämningen var ungefär en timme in i demonstrationen. Foto: Julia Örtegren/SVT

Lugnt på plats när Rasmus Paludan talade i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det gick lugnt till när Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema partiet Stram kurs, talade i Döbelns park i centrala Umeå under måndagseftermiddagen. Ett hundratal åhörare var på plats. Samtidigt pågick en manifestation på Ålidhem med syfte att dra bort uppmärksamheten från Paludans tal.

Paludan har haft flera framträdanden i Sverige, där han på vissa håll väckt starka reaktioner, efter att ha bränt koranen och uttalat sina islamkritiska budskap.

– Ligister ska inte bestämma med våld och hot att jag inte ska få elda min egen bok, sade han på framträdandet i Umeå om de tidigare koranbränningarna.

Inga koraner brändes under talet i Umeå, som gick lugnt till. Ett fåtal personer höjde rösten i protest mot politikern.

Polisen hade stor beredskap, men behövde inte göra några ingripanden.

Manifestation på Ålidhem

Parallellt med Paludans valmöte i Umeå pågick en manifestation på stadsdelen Ålidhem, som initierades av Arbetarpartiets Jan Hägglund. I ett pressmeddelande som skickades under måndagen skrev Hägglund att manifestationen hade två syften – dels att ”dra bort uppmärksamheten från Paludans demonstration”, men också att försvara religions- och yttrandefriheten, samt att ”visa ömdesidig respekt och inte rasism i en svår situation”.

”Alla måste ta avstånd från Paludans försök att skapa hat och splittring, kaos och tumult. Du kan göra detta genom att sluta upp på Ålidhems centrum”, skrev Hägglund (AP) i pressmeddelandet.

Parallellt med Paludans tal pågick en manifestation på Ålidhems centrum. Foto: Davis Kaza (AP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.