Foto: SVT

Helikopterolyckan: Undersökning inledd

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder haverikommissionen sin undersökning av helikopterolyckan utanför Älvsbyn under tisdagen.

Under dagen kommer en teknisk undersökning att genomföras av haveriplatsen utanför Älvsbyn där en helikopter störtat. Haveriplatsen ligger alldeles intill en gård. Helikoptern landade på en äng precis bakom ladugården, mindre än 100 meter i från bostadshuset. Ingen person var i huset när olyckan inträffade.

– När man gör en nödlandning försöker man alltid att undvika byggnader, säger haveriutredare Stefan Carneros. Om det handlar om en nödlandning i detta fallet kan han inte uttala sig om i nuläget.

Helikopterolycka i Älvsbyn

Helikoptern var inte i anslutning till någon kraftledning när den störtade under tisdagen utan var på väg upp från att ha tankat på flygfältet i Älvsbyn.

Omfattande skador

Haverikommissionen har inlett sitt arbete och håller på att göra en kartläggning över olycksplatsen. Vilket innebär att de i första skedet samlar in fakta, tar bilder och håller intervjuer.

Enligt haveriutredare Stefan Carneros brukar helikoptrar av denna sorten vara ganska robusta men kraschen har orsakat stora skador.

– Det är en mycket omfattande skador på helikoptern, mer än vad det brukar vara, säger han.

Den störtade helikoptern kommer att fraktas iväg under dagen för undersökning och avläsning av data.

En polishelikopter kommer också att flyga över platsen för att dokumentera olycksplatsen.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har även inlett en förundersökning.

Högteknologiskt företag

Statens haveriutredningen och företaget Visimind, som ägde den helikoptern, finns nu på plats på olycksplatsen för att dokumentera och utreda olycksorsaken. 

Visimind är ett högteknologiskt europeiskt företag som anlitas av Vattenfall för att flygbesiktiga ledningsnätet över hela Sverige. Det var vid ett sådant uppdrag som olycka skedde.

–De utför avancerad teknisk fotografering åt oss och tar fram tredimensionella bilder av ledningsnätet där vi kan gångna och vrida på bilderna, säger Roger Lindmark, informatör på Vattenfall som också berättar att under företagets helikoptrar finns flera kameror monterade.

Vattenfall har anlitat företaget de senaste 7-8 åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopterolycka i Älvsbyn

Mer i ämnet