En person omkom och en skadades allvarligt när en helikopter störtade söder om Älvsbyn i Norrbotten. Polisen har spärrat av olycksplatsen och bevakar den. Visa alla (3)
Visa alla (3)

En död i helikopterkrasch

Publicerad

En person har omkommit i en helikopterkrasch i Älvsbyn och en 27-årig man är allvarligt skadad.

– Den skadade mannen fördes med ambulanshelikopter till Sunderby sjukhus, säger Hasse Karlström, insatsledare vid räddningstjänsten i Älvsbyn, och en av de första som var på plats där helikoptern kraschat.

Helikoptern hittades havererad mitt i skogen i Högheden utanför Älvsbyn under tisdagseftermiddagen.

LÄS MER: Området avspärrat

Räddningstjänsten fick klippa upp helikoptern för att få ut männen.

– Vi säkrade platsen och ambulanspersonalen skötte de sjukvårdande uppgifterna, säger Hasse Karlström.

Havererade strax efter start

Helikoptern, av modellen Huges 369, tankades vid tvåtiden på flygplatsen i Älvsbyn innan den lyfte för inspektion av kraftledningar.

– Vi vet att den har havererat efter start från Älvsbyn. Vi fick ett larm från nödsändaren i helikoptern, och då påbörjar vi inre spaning, säger Mikael Bergström, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Larmet kom strax efter klockan två på tisdagseftermiddagen och halv fyra hittades helikoptern.

– Vi har inledningsvis biträtt sjö- och flygräddningen. De fick in ett larm från en nödsändare och sedan påträffades helikoptern, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid regionledningscentralen i Norrbotten.

Polis har spärrat av och bevakar olycksplatsen. Statens haverikommission är informerad om olyckan.

 – Vi kommer att göra en teknisk undersökning på olycksplatsen och vara i dialog med statens haverikommission, säger Peder Jonsson.

Uppdrag av Vattenfall

Helikoptern var ute på uppdrag av elbolaget Vattenfall men piloten och den andre personen är anställda av en underleverantör. Kraftledningen som skulle inspekteras låg strax söder om Älvsbyn.

– Man flyger över kraftledningarna och filmar för att se om man upptäcker fel eller avbrott. Det är en rutinmässig flygning, det är inget som är unikt just för oss, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall  till TT och fortsätter:

– Vi uppdateras av entreprenören efter hand och kan inte göra så mycket annat just nu än att vänta.

Uppdaterad klockan 18.40

Sunderby sjukhus uppger under tisdagskvällen att den 27-årige mannen, hemmahörande i Polen, skadats allvarligt  i helikopterolyckan. Mannen vårdas på en intensivvårdsavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helikopterolycka i Älvsbyn

Mer i ämnet