Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunal kritiska mot fortsatt användning av schemasystem Foto: SVT

Kommunal kritiska mot fortsatt användning av schemasystem

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade schemasystemet Time Care fortsätter att vara ett problem bland Kommunals medlemmar. Enligt fackförbundet skulle systemet först tas bort men så blir inte fallet.

– Man måste börja lyssna på personalen för det är vi på golvet som vet hur man kan sköta det här, säger Henrik Ahlqvist, ordförande för Kommunal i Luleå.

Schemaförslaget, som man själv lägger, skickas till en central schemagrupp och då den centrala schemagruppen inte har kontakt med arbetsgruppen, enligt Kommunal, kan ens schema kastas om och bokade semesterperioder försvinna och kvällspass bli dagpass. Detta har lett till att många medlemmar gått ner i tid och sjukskrivit sig för att få återhämtning, enligt Henrik Ahlqvist. Hör honom berätta mer om personalens arbetssituation i klippet ovan.

”Kan inte alltid välja när man arbetar”

På Luleå kommun säger man att det inte finns några planer på att avskaffa själva systemet Time Care den närmaste tiden men att man ser över hela processen och satt igång ett stort utvecklingsarbete.

– Min upplevelse är att det är processen runt omkring, alltså själva resultatet av schemaläggningen. Men vi bedriver en 24 timmars verksamhet på 365 dagar per år. Man kan inte alltid välja när man arbetar, säger Nina Lind, chef för HR och kvalité på Luleå kommun.

Hon säger att det alltid finns skäl till att man inte får det man önskar och ibland är det tyvärr den mänskliga faktorn som felar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer