Henrik Olsson i Luleå levde isolerat under flera år, förutom tillfälliga jobb, när han till slut lyckades vända allting. Nu har han sökt in på en ekonomiutbildning och hoppas på att komma in. Foto: Anders Hjertström/SVT

Henrik i Luleå satt hemma i flera år – lyckades bryta isoleringen

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Olsson i Luleå har endast haft tillfälliga jobb som vuxen. Men efter att ha deltagit i en satsning på att hjälpa hemmasittare lyckades han bryta isoleringen – och vill nu studera till ekonom.

I september drar Sunderby folkhögskola i Luleå återigen igång sitt projekt Moves som vänder sig till unga vuxna mellan 18 och 30 år och som befinner sig långt ifrån arbete och studier.

Enligt pedagogen Susanne Gabrielsson är det svårt att säga exakt hur många så kallade ”hikikomori” det finns, personer som sitter hemma och inte är anmälda som arbetslösa, sjukskrivna eller har ekonomisk ersättning från samhället, men räknar med runt 400 till 500 vuxna i Luleå kommun.

Hjälpte till att få träffa andra

En av de som har deltagit i projektet är Henrik Olsson. För Henrik hjälpte det mycket att få träffa andra i samma situation som honom.

– Då ser man att man inte är ensam om sin situation.

Fick praktikplats på elektronikföretag

Henrik Olsson har tidigare haft tillfälliga jobb men inget fast. Så när sommarjobbet tog slut ekade kalendern tom. Men som deltagare i folkhögskolans projekt fick Henrik Olsson en praktikplats i Lund på ett litet elektronikföretag.

– Jag gjorde allt från att skicka ut post till att koda. Och det var inte lika fysiskt krävande som jag är mer van vid.

Efter projektet sökte han in på en ekonomiutbildning eftersom han gärna vill bli ekonom.

Hör honom berätta mer om sina framtidsdrömmar i videon ovan.

Detta är en hikikomori

Ett japanskt begrepp som betyder att någon drar sig undan eller stänger in sig.

Begreppet skapades av en japansk psykiatriker under 1990-talet. Hikikomoris varken studerar eller arbetar och kan inte heller bryta sitt levnadsmönster på egen hand.

Fenomenet har främst uppmärksammats i Japan men finns även i andra delar av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.