Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals vuxna personer i Luleå lever isolerat. Men på Sunderby folkhögskola försöker man jobba mot detta. Hör pedagogen Susanne Gabrielsson berätta mer om detta i videon ovan. Foto: Anders Hjertström/SVT

Tusentals vuxna hemmasittare i landet – här får de isolerade hjälp i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Totalt finns uppskattningsvis 170 000 unga i Sverige med social ångest, som lever isolerade, och står långt från arbete och studier – så kallade hikikomoris.

Bara i Luleå kommun finns runt 500 personer som varken jobbar eller studerar och som ofta bor kvar hos föräldrarna. Nu försöker man i Luleå hjälpa dessa människor, och drygt hälften har blivit aktiva igen.

På Sunderby folkhögskola i Luleå driver man sedan en tid tillbaka ett projekt som vänder sig till unga vuxna mellan 18 och 30 år och som befinner sig långt från arbete och studier. De har av olika anledningar isolerat sig hemma i föräldrahemmet som följd av rädsla eller social ångest.

Under september drar man igång den tredje gruppen av så kallade ”hikikomoris” (se faktaruta). Liknande stödverksamhet finns runt om i landet och kan ofta nås via den kommun man bor i.

Hundratals hemmasittare

Det är svårt att veta exakt hur många unga vuxna personer som blivit sittande hemma. Susanne Gabrielsson, pedagog och samordnare på skolan, säger att enbart i Luleå kommun kan det handla om mellan 400 och 500 personer.

Enligt studier från Umeå universitet kan så många som 170 000 ungdomar och unga vuxna i åldrarna 16 till 25 år vara i denna situation. De är isolerade hemma, utan arbete, studerar inte, har inte kontakt med myndigheter och ingen vilja att förändra sin situation.

– De är svåra att hitta och ofta är det anhöriga som hör av sig. I projektet försöker vi se möjligheterna hos individerna och stöttar var och en utifrån deras möjligheter och vad de vill och kan, säger Susanne Gabrielsson.

Pedagogen: Stor förlust att de sitter hemma

Projektet Moves ger deltagarna chans till praktik på företag, att få möta andra i samma situation och att ta ansvar för sin framtid. Projektet finansieras av EU och drivs på nationell nivå av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Det är en stor förlust att många unga vuxna med livet framför sig sitter hemma, säger Susanne Gabrielsson.

Positiva resultat – 50 procent i aktivitet

Enligt Susanne Gabrielsson visar de utvärderingar som gjorts att man har lyckats väl. Runt 50 procent av deltagarna har kommit i studier eller arbete.

– Och i en enkät som gjorts av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor visar också att det här har förändrat alla deltagare på ett positivt sätt.

Hör henne berätta mer om deras arbete i videon ovan.

Ett japanskt begrepp som betyder att någon drar sig undan eller stänger in sig.

Begreppet skapades av en japansk psykiatriker under 1990-talet. Hikikomoris varken studerar eller arbetar och kan inte heller bryta sitt levnadsmönster på egen hand.

Fenomenet har främst uppmärksammats i Japan men finns även i andra delar av världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.