När man hämtar bilen använder man sig av en app i telefonen eller genom att trycka in en kod. Då lokaliserar datorn var bilen står, hämtar den och kommer med den, med hissen. Foto: Bolite

Nu inleds nytt bostadsbygge på Kronan – med hiss för bilar

Uppdaterad
Publicerad

Byggstart för hyreslägenheter på bostadsområdet Kronan i Luleå – där utlovas hiss för bilarna och rimliga boendekostnader

Byggnationerna för Kronandalens andra etapp är på gång. Det ska byggas 147 lägenheter, ettor till treor, och beräknas vara inflyttningsklara i slutet på nästa år.

Det är ett nytt bostadsbolag som etablerar sig i Luleå och husen kommer att bli fyra våningar höga och med hiss för bilar som parkeringslösning. Det kommer alltså att bli ett mekaniskt parkeringsgarage där man kör in bilen i en hiss som sedan för vidare bilen till en lämplig parkeringsplats.

Parkeringsplatserna byggs i en klädd fasad där det på utsidan uppfattas som ett helt vanligt hus.

– Vi gör detta för att ligga i framkant med hållbarhet, men även för att människor inte ska behöva låsa fast sig vid en parkeringsplats. Detta är en vanlig lösning i Europa, men framförallt i Norge, säger Oscar Engellau, vd Bolite.

Bilen hämtas elektroniskt

När man hämtar bilen använder man sig av en app i telefonen eller genom att trycka in en kod. Då lokaliserar datorn var bilen står, hämtar den och kommer med den – med hissen.

Kommer det finnas en parkeringsplats för alla?

– Nej, vi försöker se framåt och tänka: Hur kommer användningen av bilen se ut om tio till 15 år? Alla kanske inte har egna bilar då, utan man kan låna en bil när man behöver en och då behöver man en parkeringsplats. Om inte parkeringsplatserna heller skulle användas är det enkelt att bygga om dessa till lägenheter.

Hur går det ihop ekonomiskt att man bygger hiss för bilarna men ändå ska hålla rimliga boendekostnader?

– Just i detta fall har vi tittat på olika lösningar som går ihop både när det gäller hållbarhet, ekonomi i kombination med bostäder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.