Nu ska Kiruna värmas med spillvärme – inte sopor

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det slut med att göra fjärrvärme av sopor i Kiruna. Istället kommer spillvärme från LKAB att användas från och med nästa vecka.

På måndag öppnas kranarna från LKAB:s kulsinterverk med den spillvärme som kommer vid produktion av pellets. Under tiden 15 maj till 15 september kommer enbart spillvärme från LKAB att användas i fjärrvärmenätet i Kiruna. Kiruna kommuns helägda bolag Tekniska verken och LKAB har under drygt tio år arbetat för att hitta ett sätt att använda den energi som blir över från processen att tillverka pellets och nyttja den för uppvärmning av fastigheter.

”Äntligen”

– Nu äntligen i år tar vi det första stora historiska steget för Kirunas del, där vi går från att bränna avfall till att enbart klara oss med spillvärme från LKAB, en fantastisk miljöresa,  säger Jan Fjordell vd vid Tekniska verken.

Målsättningen i framtiden är att nittio procent av fjärrvärmen kommer från spillvärmen och det här första steget i sommar och innebär tjugo till tjugofem procent räknat på ett helår.

– Vi kommer att när vi är färdig att ha minskat koldioxid utsläppen med tjugofem procent från Kiruna, och sommarens utsläpp kommer att minska med upptill fem procent, säger Jan Fjordell.

Framtids mål

När målsättningen i framtiden är uppnådd, så kommer avfallet som blir över efter att Kirunaborna har källsorterat att skickas till förbränning på annan ort och den här sommaren kommer avfall från grannkommunerna och Norge att upphöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.