Pandemin har kopplat ett livtag om idrottsrörelsen. Antalet träningstillfällen inom exempelvis brottningen har minskat med cirka 60 procent i Norrbotten – på två år. Foto: Linda Jones/SVT

Historisk minskning av idrottande barn och unga i Norrbotten: ”Tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har slagit hårt mot stora delar av samhället. En av dem är idrottsrörelsen för barn och unga. Riksidrottsförbundets senaste siffror är nattsvarta – och extra dystra för Norrbotten.

– Det är tragiskt, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef, RF-Sisu Norrbotten.

Norrbottniska barn och unga idrottar mindre än någonsin. Riksidrottsförbundet senaste siffror visar en historisk minskning av idrottsaktiviteter under pandemin.

I länet minskade antalet träningstillfällen från 731 000 våren 2019 – till 525 000 motsvarande samma period 2021. En minskning på närmare 30 procent, vilket kan jämföras med det nationella snittet på 18 procent.

– Det kan bero på hur stora nedstängningarna var lokalt, och vi har även svåra vintrar så vi kunde inte heller vara utomhus, säger Katarina Halvardsson.

Stor utmaning för idrottsrörelsen att hämta sig

Totalt sett har hela 23 av de 25 största idrotterna minskat sin verksamhet kraftigt. Allra tuffast har det varit för dem som är aktiva inom para-sporten där drygt 70 procent av idrottsaktiviteterna försvann under våren 2021.

Enligt Halvardsson är det en enorm utmaning för idrottsrörelsen att komma tillbaka till det normala. Det kommer behövas långsiktigt stöd och hjälp från regeringen, kommuner och regionen.

– Det finns ingen lätt lösning utan varje förening måste titta på vilken situation de är i. Men det är alltifrån att kommunicera på olika kanaler, göra prova på-aktiviteter och aktiviteter i föreningen så man får tillbaka kitet som har tappats, säger hon.

Hör henne berätta mer om konsekvenserna kring att färre barn och unga idrottar i videon ovan.

Så mycket minskade de 15 största idrotterna i Norrbotten – våren 2019/våren 2021

1. Fotboll: Minskning med 14 %

2. Ishockey: Minskning med 21 %

3. Basket: Minskning med 36 %

4. Innebandy: Minskning med 55 %

5. Ridsport: Minskning med 13 %

6. Gymnastik: Minskning med 58 %

7. Skidor: Minskning med 17 %

8. Handboll: Minskning med 45 %

9. Friidrott: Minskning med 12 %

10. Danssport: Minskning med 49 %

11. Brottning: Minskning med 60 %

12. Simidrott: Minskning med 35 %

13. Konståkning: Minskning med 12 %

14. Budo och kampsort: Minskning med 96 %

15. Karate: Minskning med 51 %

Källa: Riksidrottsförbundet har tagit fram preliminära siffror för antal aktiviteter/deltagartillfällen för våren 2021 som baseras på föreningars LOK-stödsansökningar (LOK = statligt lokalt aktivitetsstöd). Siffrorna grundar sig på närmare 9 000 föreningsansökningar i hela landet och jämförs med samma period 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.