Se nattåkningen – i midnattssol Foto: SVT

Här åker de slalom i midnattssol – historisk natt i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det skrevs historia i skidbacken på Luossavaara i Kiruna i natt. För första gången kunde man åka slalom i midnattssol i öppna och pistade backar.

Det var många som tog chansen att göra säsongens sista åk i backen och det blev sent på flera sätt. Dels höll backen öppet fram till halv ett i på onsdagsnatten, dels har det aldrig tidigare har det varit möjligt att åka slalom i slutet på maj i Luossabacken.

Orsaken är naturligtvis den enorma snömängden som fallit under den gångna vintern. Så sent som för bara några veckor sen fick personalen ploga bort snö för att kunna hålla igång liften.

– Även vinden har varit gynnsam och har för det mesta legat på så vis att snön har blåst till backen, och inte från, som är det normala, säger Tony Franz, chef för Luossabacken.

Men nu är det definitivt slut på skidåkningen i pistade backar på Luossavaara, för någon gång måste även en rekordlång vinter ta slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.