Nu är det klart att K4 återinrättas i Arvidsjaur. ”Det här betyder mycket för oss”, säger Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg (S). Foto: SVT

Historiskt beslut – K 4 i Arvidsjaur återinrättas

Publicerad

På tisdagen fattade riksdagen det historiska beslutet att bygga upp K 4-regementet i Arvidsjaur igen. Beslutet ger inlandskommunen en inflyttning på minst 100 personer.

Försvarsbeslutet för 2021 till 2025 klubbades igenom av riksdagen på tisdagen och det betyder bland annat att allt nu är formellt klart för att bygga upp Norrlands dragonregemente i Arvidsjaur på nytt.

Kommunalrådet: ”Nu är det riktigt säkert”

K 4 lades ned 2004, men ska nu återupprättas och det innebär bland annat upp till 50 militära och civila jobb i kommunen.

Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg (S) är mycket förväntansfull efter att det sista formella beslutet nu är taget.

-  Vi är givetvis jätteglada över detta och att det nu är riktigt säkert. Vi får ett regemente och vi räknar med en inflyttning på åtminstone 100 personer fram till 2025. Det här betyder mycket för oss, säger hon.

Ska ha ”positiv” demonstration

Enligt Sara Lundberg har Arvidsjaur redan en infrastruktur som klarar en befolkningsökning från dagens 6 200 invånare till maximalt 8 000 invånare.

– I stora delar är det så. Vi har tagit fram fler tomter för både villor och flerbostadshus och vi håller på att renovera VA-systemet och gator och vägar.

Men coronapandemin gör att firandet måste skjutas på framtiden.

– Vi hade tänkt oss en positiv demonstration, som den vi hade 2004, men då var alla så arga. Vi tänkte göra samma sak nu när alla är glada, men det kan vi inte just nu. Tanken är ändå att vi ska fira det här när vi kan, säger Sara Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.