Fler Luleåbor upptäcker vinterbadandet, och badaren Pontus Wikström vill att kommunen ska satsa på en isvak eller till och med ett kallbadhus centralt i Luleå. Foto: SVT

Här badar de i nollgradigt vatten – kraftigt ökat intresse för vinterbad i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler Luleåbor har fått upp intresset för att vinterbada. Därför startade Pontus Wikström en Facebookgrupp om badandet och på bara några dagar hade han över 200 följare. Nu vill han att Luleå kommun ska börja satsa på den iskalla aktiviteten.

Målsättningen med gruppen var att sprida information om var man kan bada – men också att få kommunen att vilja satsa på att hålla en vak öppen i centrala Luleå, så att fler kan komma och ta sig ett dopp i den nollgradiga Luleälven.

– Intresset visar att det här är någonting som folk verkligen vill göra. Att vinterbada har varit en folkrörelse i Finland under lång tid, och det är på väg att komma hit nu också, säger vinterbadaren Pontus Wikström.

Hoppas på kallbadhus

Pontus Wikström tror att en satsning kring vinterbad vore bra marknadsföring för kommunen.

– Jag tycker att det vore en jättebra del av Luleås platsvarumärke att ha ett kallbadhus eller en vedeldad bastu att värma sig i, säger han.

Se några modiga simmare doppa sig i älven i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.