Gällivare laddar inför ny tv-serie om machokultur

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det premiär för tv-serien Björnstad och i Gällivare där serien till största del har spelats in stiger förväntningarna. Vid Gällivare näringsliv hoppas man till exempel att exponeringen ska ge effekter för näringslivet och besöksnäringen.

TV-serien som visas på HBO Nordic bygger på Fredrik Backmans bok om en fiktiv stad i Norrland och handlar om ett före detta hockeyproffset Peter som flyttar tillbaka till sin hemstad för att träna juniorlaget.

En våldsam händelse på en ungdomsfest får långtgående följder när många väljer att ta ställning mot brottsoffret, hockeytränarens dotter. Machokultur, intolerans och trångsynthet blottas i samhället.

Frågan är i vilket genomslaget blir av den inte allt igenom positiva bilden av samhället?

Vid organisationen Gällivare näringsliv hoppas man på positiva effekter av exponeringen av Gällivares storslagna natur och produktionsbolagets erfarenheter av Gällivare som inspelningsplats.

Men även temat machokultur i tv-serien är något som kan användas till fördel för näringslivet i Gällivare.

Hör Roger Hansson, vd Gällivare näringsliv, utveckla resonemanget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.