Hockeystjärna begår övergrepp i nya tv-serien Björnstad

Uppdaterad
Publicerad

Efter två långfilmsuccéer är Peter Grönlund tillbaka i regissörsstolen med HBO Nordics nya satsning, dramaserien Björnstad. Serien baseras på Fredrik Backmans storsäljande roman med samma namn.

Med långfilmerna Tjuvheder (2015) och Goliat (2018) blev manusförfattaren och regissören Peter Grönlund mångfaldigt prisbelönad. Nu är han tillbaka med sin första tv-serie: Björnstad. 

– Jag trodde att jag var en person som aldrig skulle ta mig an något som någon annan har skrivit, att det skulle vara ett stort steg från det egna skrivandet till att bara regissera. Björnstad har en massa tematiska likheter med det jag själv brukar skriva om. Om vinnarkultur, machosamhället och baksidan av patriarkala strukturer, säger Peter Grönlund. 

Hockeystjärna begår övergrepp

Björnstad handlar om en bortglömd stad långt upp i Norrland som är nära att slukas upp av skogen. Allt hänger på det lokala hockeylaget som bär bygden på sina axlar. Den före detta NHL-spelaren Peter Andersson återvänder till sin hemstad tillsammans med sin familj och tar sig an juniorlaget som coach. Hoppet ljusnar för staden men allt ställs på sin spets när stjärnan i hockeylaget begår ett sexuellt övergrepp på Peters dotter. 

– Det handlar om mekanismerna som slås på i ett samhälle. Att de utser ett par hjältar vars framgångar de är beroende av för att överleva. 

Se mer av serien i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.