Tidigare regionrådet i Norrbotten, miljöpartisten, Agneta Granström är kritisk till partiets planer på höjd bränsleskatt. Foto: Alexander Linder/Sveriges radio

Hon är kritisk till partiets linje: ”Jag har ingen kollektivtrafik att välja”

Uppdaterad
Publicerad

Agneta Granström, (MP), och mångårig partiprofil, delar inte sitt partis linje i frågan om högre bränsleskatt. Hon anser att det slår för hårt mot glesbygden.

Agneta Granström bor själv i glesbygd, i en by i mellan Vuollerim och Harads, i Norrbotten. Hon är starkt kritisk till sitt eget parti rörande utlovade höjningen av bränsleskatten.

–Vi behöver ställa om. Det vet vi alla om. Däremot är frågan hur man gör det. Jag skulle se att vi skulle få en stor satsning på biogas och alternativ istället. Så att vi kunde ställa om, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.

Tar man det omvänt menar du?

–Jag tycker nog att det är så. För de personer som behöver bilen eller andra fordon i arbetet, så blir ju det här en väldig kostnad. För mig också som landsbygdsbo. Jag har ingen kollektivtrafik att välja, säger Agneta Granström. 

Hon har varit politiskt aktiv sedan mitten av 1990-talet, och anser att det politiskt finns stora brister i synen på landsbygdsfrågor. Att landsbygden bortprioriteras. Det gäller även det egna partiets prioriteringar, enligt Granström.

–Jag tycker att vi alla brister. Under alla år som gått sedan jag blev politiskt aktiv, så upplever jag att oavsett parti, så är landsbygden inte prioriterat på något sätt.

Vilka farhågor har du rörande den höjda bränsleskatten?

–Jag vet att det är ett stort missnöje. Ska man göra saker bättre så ska ju människor uppleva det som en vinst och inte som ett straff. Det är väldigt enkelt att det upplevs som ett straff även om man får kompensation på andra sidan, med avdrag och liknande. 

–Jag tänker på min mamma som är 83 år som kör bil. För henne gör inte de här avdragen så speciellt mycket. Men kostnadsökningarna det gör mycket. Då spelar det inte så stor roll att kompensationen kommer, för den syns inte mycket på pensionen, säger Agneta Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.