Foto: SVT

Hon blev Socialdemokraternas kandidat

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Pajala valde under måndagskvällen att lansera Ulrica Hammarström (S) från Tärendö som kommunalrådskandidat.

Hon är en av alla dem som blev medlem i Socialdemokraterna förra våren för att försöka stoppa beslutet om att flytta årskurs 6-9 från Tärendö och Junosuando skolor till Pajala. Trots den stora medlemstillströmningen revs beslutet aldrig upp. Och i dag valde Pajalas socialdemokrater Ulrica Hammarström som kandidat till kommunalrådsposten med över 50 procent av rösterna.

– Det känns ganska bra. Det är spännande. Man kan ju hoppas och tro, men innan allt är klart vet man aldrig vad som händer, säger Ulrica Hammarström.

Splittringen inom (S) i Pajala

Första kvinnliga rådet

Runt 133 personer hade kommit till måndagskvällens medlemsmöte där Socialdemokraterna skulle utse sin kandidat. Fem personer fanns med på listan och i och med kvällens val kan Pajala få sitt första kvinnliga kommunalråd. Men det är ingen lätt utmaning som kandidaten Ulrica Hammaström står inför om hon blir vald, då runt 50 miljoner ska sparas de två kommande åren.

– För det första vill jag säga att jag inte är vald ännu. Fullmäktige beslutar ju om detta. Men det finns en organisation som vi måste se över och det finns mycket att göra där. Sedan måste vi få ner de höga sjuktalen inom Pajala kommun, säger Ulrica Hammaström, som inte vill gå in på några närmare detaljer.

Impopulära beslut måste tas i framtiden då miljoner ska sparas – varför vill du ge dig in i politiken nu?

– Ja, varför? För att jag tror att man har en chans att kunna påverka och driva igenom beslut som gynnar alla. Politik är väldigt spännande. Jag vurmar för att hela Pajala kommun ska leva. Vi är en så pass liten kommun att vi behöver varandra, säger Ulrica Hammarström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Splittringen inom (S) i Pajala

Mer i ämnet