Förskollärare kan tvingas lämna Abisko

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i de stora studentstäderna som det är brist på boende inför skolstarten. I Abisko bor förskolläraren Tanja Mattila tillfälligt i en gästlägenhet och riskerar att tvingas flytta från byn på grund av bostadsbristen.

Vid foten av fjället Nuolja ligger Abisko. En by med turistnäring, forskning, gränshandel och Sveriges kanske minsta skola.

Tanja Mattila är utbildad förskollärare och mycket eftertraktad på arbetsmarknaden, speciellt som hon parallellt med jobbet på skolan också läser till F-6-lärare.

Men under sommaren blev hon av med sitt andrahandsboende i byn och har hittills fått bo i bostadsrättsföreningens gästlägenhet. Men det är ett tillfälligt boende som dessutom saknar duschmöjligheter.

Omöjligt hitta boende

Nu letar hon febrilt och har tittat på alla varianter av boende, som till exempel en fritidsstuga utan rinnande vatten. Men det har hittills varit hopplöst att hitta något boende som fungerar även över vintermånaderna.

Hennes rektor gör vad hon kan och många i byn har engagerat sig för att hitta en lösning.

– Ja, det är verkligen hjälpsamma och frågar mycket och kommer med idéer om hur man kan göra. Men man kan ju inte trolla fram lägenheter som inte finns, säger hon.

Oroliga föräldrar

Föräldrar till barnen på förskolan är oroliga för att Tanja Mattila ska tvingas flytta och lämna en svårersättlig vakans på förskolan.

– Följden kan ju bli att föräldrarna inte kan gå till jobbet och då blir det svårt att driva några verksamheter, säger Elin Jönsson, Abiskobo.

Kan bli 40 bostäder

Bostadsbristen i Abisko har en lång historia.

– Redan på 90-talet vet jag att man drev en kampanj för att få mer boende. Vi hoppas att det kan lossna, för det är ju många som vill bo till fjälls.

Abiskoborna har hört det förr, men nu är det på gång. Just nu ställs en detaljplan ut för granskning som möjliggör byggandet av 40 bostäder i byn.

– Granskningsbegäran går ut just idag, och då hoppas vi att vi snart kan anta detaljplanen och då är det nära till nästa bostadsbyggande, säger Stefan Sydberg (M), andre vice kommunalråd.

Ungefär när?

– Det kan jag inte svara på. Om det är någon som skickar in en överklagan i dag så ...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.