Sedan Länstrafiken dragit in den populära busslingen väljer Lina Hällström i Bredåker numera bilen framför bussen. Foto: SVT

Hon väljer bilen – kortar arbetsdagen med två timmar

En indragen busslinje har fått många busspendlare att protestera. Men nu backar Länstrafiken i Norrbotten från beslutet.

Lina Hällström bor i Bredåker utanför Boden och jobbar på Luleå Tekniska universitet. Under åtta år har hon övervägande arbetspendlat med buss. Men nu har hon börjat ta bilen.

En indragen busslinje har gjort arbetsdagen två timmar längre om hon tar bussen.

– Ja jag ser faktiskt inte hur det ska vara hållbart för mig att åka buss varje dag längre, säger Lina Hällström.

Ingen förklaring

Och Länstrafiken har ingen riktig förklaring till varför de dragit i en vanligen fullsatt busslinje.

– När det gäller busstider och busstidtabeller eller så är det så att två gånger per år så ändrar man busstiderna, säger Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken i Norrbotten. Det gäller som hela landet och det är inget undantag för Luleå och Boden. 

Men om det nu finns en fullsatt och fungerande busslinje redan innan så verkar det ju dumt att ändra den bara för att det har gått ett halvår? 

– Ja, jag tycker det är en bra analys du har och jag håller med dig, säger Kenneth Johansson på Länstrafiken.

”Saknar hållbarhetstanke”

Klart är att busslinjerna som är kvar går en halvtimme tidigare och tar en hel timme istället för en halvtimme

Lina Hällström har skrivit i sociala medier och frågat Länstrafiken om logiken och får stort stöd av andra resenärer.

– Jag har hört att det är mer än 3000 människor som pendlar mellan Luleå och Boden, säger Lina Hällström. Och att man väljer att ta bort bussar istället för att införa fler bussar tycker jag saknar hållbarhetstanke.

Länstrafiken backar

Efter att tidigare ha sett över valet av busslinjer och avgångstider igen vid årsskiftet så vänder nu Länstrafiken. Kenneth Johansson lovar se att busslinjerna ses över av personalen nu och ändringar kommer inom ett fåtal dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer