Kerstin kämpade för sitt liv – låg tre veckor i respirator

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Stålnacke vårdades i respirator i en kamp mellan liv och död i covid-19 och har precis återhämtat sig från sjukdomen.

Hon vill nu varna alla för att faran med corona i samhället inte är över och att det gäller att hålla två-metersregeln i närheten av andra människor.

Kerstin Stålnacke från Gällivare insjuknade i covid-19 i mitten av mars. Hon vårdades i tio dygn i respirator i en kamp mellan liv och död, först på sjukhus i Gällivare och sen i Piteå.

När Kerstin vaknade upp på sjukhuset i Piteå visste hon inte var hon var, hon kunde inte varken tala eller gå och förstod inte vad som hade hänt, eller varför hon var på sjukhus i Piteå.

Coronapandemin

Kämpat sig tillbaka

Nu, tre månader efter insjuknandet, har hon kämpat sig tillbaka till vardagen och precis lämnat tillbaka rullatorn. Men hon förfäras över hur vi beter oss ute i samhället, det är precis som om allmänheten tror att faran med coronasmittan är över menar hon och uppmanar alla att fortsätta hålla social distansering.

– Människor förstår inte att man ska vara försiktig, man tar inte sjukdomen på allvar tycker jag. Jag blir arg att man inte förstår allvaret, säger Kerstin Stålnacke.

Hör Kerstin Stålnacke om social distansering i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet