Coronasmittan tar ny fart i Gällivares hemtjänst och på äldreboenden. Foto: SVT

Smittspridningen ökar inom omsorgen i Gällivare igen

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan har tagit ny fart i Gällivares hemtjänst och äldreboenden igen. Ett tjugotal brukare är konstaterat eller misstänkt smittade samtidigt som sjukfrånvaron skjuter i höjden bland personalen.

Efter en tid med sjunkande antal smittade har kurvan vänt uppåt igen för Gällivare omsorg. Den senaste siffran är tolv smittade i hemtjänsten och nio på boenden.

– Det är en mycket oroande situation. Vi måste få ut budskapet att faran inte är över, säger socialchefen Anette Viksten-Åhl.

Coronaviruset i Norrbotten

Uppmaningen är att alla måste iaktta större försiktighet. Efter de provtagningar som kommunen har börjat göra av personal och brukare inom omsorgen har man konstaterat att personer kan vara smittbärare utan att själva ha symptom.

En tänkbar orsak som kommunen anger till den ökade smittspridningen skulle kunna vara det reparation- och underhållsstopp vid LKAB som har inneburit ett stort inflöde av folk. Samtidigt kan den senaste rapporteringen om bland annat hävda reserestriktioner ha fått en del människor att bli mindre försiktiga.

– Vi hör från hemtjänsten att folk har börjat besöka sina äldre nära och det är ett mänskligt beteende. Men det är precis den gruppen som vi måste skydda, säger Anette Viksten-Åhl.

Nu vidtar Gällivare kommun ytterligare åtgärder för att få stopp på smittspridningen. Bland annat ska visir användas vid all vårdnära kontakt med brukare, även om ingen misstanke om smitta finns.

Dessutom måste kommunen arbeta med att lösa bemanningsfrågan, inte minst när det gäller hemtjänsten där det nu är en sjukfrånvaro på 20 procent och i vissa områden så mycket som 33 procent.

– Det är ett tufft läge, särskilt så här inför semesterperioderna. Vi ser över hur vi skulle kunna omfördela personal från andra arbetsgrupper att gå in i omvården, säger Anette Viksten-Åhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet