Gunnar Selberg, partiledare för Centerpartiet i Kiruna. Foto: A-K Niia/SVT Foto: A-K Niia/SVT

”Hoppas vi kan behålla nattis”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna har fått i uppdrag av nämnden att ta fram förslag på hur man kan spara in pengar när man beräknas gå back med 22 miljoner kronor. – Det ska inte drabba barnen, säger Gunnar Selberg (C), blivande kommunalråd i Kiruna kommun.

På onsdagen blev det känt att kultur-och utbildningsförvaltningen i Kiruna tagit fram en lista på olika sparförslag. Ett sparförslag handlar om att ta bort elevernas mjölk och mjukbröd från skollunchen. Även nattöppna förskoleverksamheten är under sparluppen.

– Så hoppas jag verkligen inte att det blir. Det är därför vi har gjort de tuffaste sparkraven någonsin, tror jag, på kommunstyrelsens verksamheter. Vi vill inte spara på kärnverksamheterna, säger Gunnar Selberg (C), blivande kommunalråd.

”Måste hitta andra besparingar”

Om politikerna skulle välja att rösta igenom alla sparförslag och till exempel dra in mjölken, mjukbrödet och nattis kan kommunen spara uppemot 5-6 miljoner. Kostnaderna för mjölken ligger runt 700 000-100 000 kronor per år. Brödet på 350 000 kronor och nattis 3-4 miljoner.

– Det här med mjölken och det mjuka brödet ... så ska det inte bli. Men vi måste hitta andra besparingar för skolan ligger på minus 30 miljoner i förhållande till den ram som är utlagd. Men vi ska kämpa på och det ska inte drabba barnen.

Men nattis då?

– Det är inte kärnverksamhet men ändå något vi prioriterar. Jag hoppas vi kan behålla nattis, säger det blivande kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.