Det finns fortfarande hopp för gruvan i Pajala, enligt landshövding Sven-Erik Österberg. Foto: TT

Nytt hopp för Pajalagruvan

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet lever fortfarande för den utdömda Pajalagruvan efter ett hemligt möte i Almedalen i förra veckan.

– Det ser bra ut, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

För några veckor sedan gick konkursförvaltare Hans Andersson ut med beskedet att han inte godtog Abecedes bud på gruvverksamheten.

Men det är inte kört för den sakens skull.

Northlandkonkurs

”Ser bra ut”

I förra veckan träffades landshövding Sven-Erik Österberg och bolaget Abecedes representanter för att diskutera ett återöppnande av gruvan.

– Det var ett bra möte och jag fick positiv information. Det ser bra ut. Jag är mer optimistisk nu än jag var för några veckor sedan, säger landshövdingen.

Enligt Sven-Erik Österberg så diskuterades bland annat tillståndsfrågorna.

– Vi har rett ut en del av de där problemen faktiskt. Jag tror att det har blivit en förståelse om hur det fungerar, men jag vill inte säga mer. Det är en förtroendefråga. Det är Abecede som  håller i taktpinnen, säger han.

Vill starta gruvan

Abecedes ordförande Mats Leifland delar hövdingens optimism.

– Vår ambition har hela tiden varirt ett återstarta gruvan och i och med att vi rett ut diskussionerna med länsstyrelsen och andra frågor så ser det bättre ut.

– Nu har vi ett ”case” att jobba med, men klockan klämtar. Vi måste vara klara senast vid juli månads utgång, annars kommer konkursförvaltaren att påbörja efterbearbetningen, säger Mats Leifland. .

Pajalas kommunalråd Jan Larsson är en av många i kommunen som lever på hoppet.

– Det är jättepositivt att miljö-och tillståndsfrågorna håller på att lösa sig. Jag tror på ett återöppnande och det skulle vara bäst för staten som annars får ta det ekonomiska ansvaret för efterarbetet, säger Jan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet