Hopptävling i jätteramp

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Big Air är numera en av Sveriges största hopptävlingar för skid- och snowboardåkare, och arrangeras av studenter på Luleå tekniska universitet.

På lördag är det dags för hopptävlingen Luleå Big Air, den fjärde i ordningen sen starten 2015.

22 meter hög ramp

Rampen som är 22 meter hög är nästan färdigbyggd, och enligt arrangörerna är anmälningarna rekordmånga till tävlingen som snabbt blivit en av Sveriges största hopptävlingar för skid- och snowboardåkare.

– Det är sällan det är så mycket åskådare på andra tävlingar i Sverige, säger fjolårssegraren Erik Lundmark, som ser fram emot att tävla i år igen.

Hopptävlingen är i år FIS-klassad via Svenska Skidförbundet och åkarna som deltar har möjlighet att samla rankingpoäng mot större internationella tävlingar och OS.

Hoppas på 10.000 åskådare

Evenemanget är gratis att besöka och läktare har satts upp vid den stora rampen på tävlingsområdet nära Teknikens hus på universitetsområdet i Luleå.

– Under förra årets tävling trotsade 6.000 starka åskådare kylan, som var nere på -27 grader, och därför vågar vi hoppas på 10.000 åskådare i år. säger Hugo Mörtsell student på LTU och marknadsansvarig, och ingår i den fristående förening bestående av fyra studenter på Luleå tekniska universitet som arrangerar tävlingen.

Fyra tävlingsklasser

De tävlas i fyra tävlingsklasser: Dam- och herrklass i skidor respektive snowboard. Det körs även en studentklass där publikens jubel avgör i stället för domare.

På lördag klockan 11:00 startar första kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.