Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminalvårdsinspektör Anne-Li Åström är en av de som jobbar på anstalten i Haparanda. ”De här personerna är redan dömda, vår uppgift är inte att döma dem.”, säger hon. Hör mer i klippet. Foto: Erica Larsson/Jimmy Bäckström/SVT

Hör de anställda på anstalten i Haparanda: ”Vi har tydliga regler men är ändå mjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården ska öka med 3000 platser i Sverige fram till 2030. På anstalten i Haparanda mer än fördubblas antalet platser. Kriminalvårdsinspektör Anne-Li Åström är en av de anställda där, hon tycker att hennes jobb att stötta de intagna är viktigt.

– De här personerna är redan dömda, vår uppgift är inte att döma dem.

De flesta intagna på anstalten utbildar sig och många tar studenten. Det finns bland annat snickeri, byggutbildning och kockutbildning – och de intagna odlar egna grönsaker.

– Det är nästan aldrig bråk här trots att många är grovt kriminella, de vill lyckas. Jag tror att det är för vi har tydliga regler men ändå är mjuka och jobbar hårt för att se dem och stötta, säger kriminalvårdschef Janne Wallin.

– Vi förvarar inte bara, vi gör skillnad.

I klippet hör du kriminalvårdsinspektör Anne-Li Åström och kriminalvårdschef Janne Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer