Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Platsbrist gör att anstalten i Haparanda mer än fördubblar antalet platser. I klippet får du se hur de intagnas nya rum ser ut. Foto: Erica Larsson/Jimmy Bäckström/SVT

Se de intagnas nya rum – nu är anstalten i Haparanda mer än dubbelt så stor

Publicerad

Platsbrist gör att det just nu är ett 50-tal olika byggprojekt på gång för att öka antalet platser på anstalter och häkten runt omkring i Sverige.
I Haparanda har antalet platser för intagna mer än fördubblats och ett 20-tal personer har rekryterats.

Platsbrist gör att kriminalvården ska öka med 3000 platser i Sverige fram till 2030.

För att snabbt öka antalet platser på anstalterna har kriminalvården riktat in sig på att bygga modulhus, något som kräver kortare bygglovshandläggning.

– Kriminalvården i stort har en mycket ansträngd platssituation. Att skapa fler platser, såsom vi gjort här i Sveriges nordligaste anstalt, är viktigt för att vi ska kunna klara våra centrala uppdrag även i framtiden: Att verkställa straff och minska risken för återfall i brott, säger kriminalvårdschef Janne Wallin.

Mer än dubbelt med platser

Antalet platser för intagna har nu ökat från 19 till 56. Ett tjugotal nya anställda har också rekryterats och det kan bli fler.

Enligt Janne Wallin är säkerheten på anstalten rigorös. Efter många rymningar 2003 vidtogs radikala säkerhetsåtgärder – och efter 2004 har inga rymningar skett.

I klippet får du se hur de intagnas nya rum på anstalten ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer