Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Kirunaföräldrar vittna om skräckupplevelserna längs ”Dödens väg” på väg till förlossningen. Foto: Arkiv, SVT

Hör föräldrar i Kiruna om skräcksträckan till förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Instagramkontot Verklighetenkiruna samlar berättelser från föräldrar som tvingas resa många mil till Gällivare sjukhus eller Sunderby sjukhus i Luleå när de ska föda, eftersom det varken finns förlossningsavdelning eller BB i Kiruna. Resorna går på olycksdrabbade E10 som också kallas ”dödens väg” i folkmun på grund av tufft vinterväglag, inget mitträcke och stora mängder tung trafik.

2001 lades BB i Kiruna ner – närmsta förlossningsavdelning ligger i Gällivare 12 mil bort eller i Sunderbyn utanför Luleå, över 34 mil bort.

Lina Maria Viitala och Marie Rahkola är två av mammorna bakom instagramkontot Verklighetenkiruna som lyfter föräldrars vittnesmål om konsekvenserna av att varken ha förlossning eller BB på hemorten. Båda delar också med sig av egna erfarenheter.

Vården – Val 2022

– Vi är i princip utan sjukvård. För oss hänger allt på en skör tråd. Det handlar bara om att hinna in till förlossningen och att kvinnan och barnet ska överleva. Vi har inte förmånen att planera in smärtlindring eller kanske ett varmt bad, säger Lina Maria Viitala.

Plötsliga födslar i snörök

På kontot kan man ta del av allt från berättelser om rädsla inför förlossningen, plötsliga födslar i snörök, mörker och vinterkyla, men också avsaknaden av en lättillgänglig kvinnosjukvård efter att de nyblivna mammorna lämnat BB i Gällivare. Kirunamammorna säger att de aldrig kommer tystna förrän de får den vård de har rätt till.

– Ett barns födelse är ju liksom landets framtid så det borde prioriteras om de vill att hela landet ska växa, säger Lina-Maria Viitala.

Att Hälso- och sjukvårdslagens mål är en vård på lika villkor för hela befolkningen ger hon inte mycket för.

– Man blir upprörd för det är oerhört orättvist. Man känner nästan att det är ett förtryck mot oss som lever här uppe.

”En del väljer att inte skaffa fler barn”

Lina-Maria berättar att många Kirunamammor lider av psykisk ohälsa och oro under hela graviditeten eftersom de känner sig så bortprioriterade. Många bär på svåra trauman efteråt.

– En del väljer att inte skaffa fler barn, andra flyttar härifrån och det har också hänt att man valt att avsluta sitt liv, säger Marie Rahkola.

Är det verkligen rimligt att människor ska kunna bosätta sig var som helst och sedan kräva samma vård som i en storstad?

– Just i Kirunas fall så tycker jag det. Vi har Sveriges största gruva och vi behöver bo här för att staten ska få sina pengar men vi får ingenting tillbaka, säger Lina-Maria Viitala.

Vill att politikerna testar sträckan

Vad vill du skicka med till regionpolitikerna?

– Alltså följ med i en bil på väg till förlossningen. Det är så svart på vitt som det kan bli.

I videon hör du föräldrarnas vittnesmål om skräckupplevelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet