• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Lina Maria Viitala berätta om den utsatthet blivande mammor i Kiruna känner och den ilska som finns mot Region Norrbotten. Foto: Erica Larsson/SVT

Region Norrbotten saknar redovisning för 39 miljoner – skulle gått till förlossningsvården

Publicerad
Val 2022

Kirunamammorna bakom instagramkontot verklighetenkiruna känner sig helt snuvade på regeringens miljardbidrag till regionerna. Pengarna skulle förbättra förlossningsvården i hela landet.

– Vi har inte sett några satsningar här uppe. Var har pengarna tagit vägen? säger Lina Maria Viitala och Marie Rahkola.

Mellan 2016 och 2020 har staten betalat ut 5,6 miljarder i stöd till Sveriges regioner för förbättrad förlossningsvård och kvinnohälsa. Men nu visar en sammanställning som Uppdrag granskning gjort tillsammans med SVT:s lokala nyheter att det saknas redovisning för ungefär 2 miljarder.

– Vi känner oss lurade av regionen men jag blir inte förvånad. Man är ju inte dum när man tittar omkring sig. Man hör hur regeringen satsar på förlossningsvården men jag har inte sett något annat än den dikesren som jag födde i, säger Marie Rahkola.

Regionen saknar redovisning för 39 miljoner

Region Norrbotten har exempelvis tagit emot över 139 miljoner kronor den här perioden. Dock har man bara redovisat vad som gjorts med 100 miljoner av potten.

Det saknas alltså redovisning för ungefär 40 miljoner kronor och det upprör Kirunamammorna som kämpat länge för en bättre förlossningsvård, bland annat genom instagramkontot verklighetenkiruna.

– Vi håller på att förblöda men har inte sett några satsningar här uppe. Var har pengarna tagit vägen? Om man inte kan redovisa det så finns det något att dölja, säger Lina Maria Viitala.

”Allt vi har måste vi slåss för”

Mammorna tycker att det är hög tid för en ordentlig tillsyn över vart förlossningsmiljarderna tagit vägen.

– De här öronmärkta pengarna går inte dit de ska. Och går de till kvinnor? Vi får snarare klösa oss fast med näbbar och klor för att det lilla vi har här uppe inte ska försvinna, säger Marie Rahkola.

Har du sett någon satsning på kvinnosjukvården i Kiruna?

– Om jag säger så här, det var inte länge sedan kvinnor hänvisades till Luleå och Piteå för att göra ett ultraljud på 20 minuter. Det tar fyra timmar i bil att åka från Kiruna till Luleå. Så vi får bara indikationer på att vi måste slåss för att behålla det vi har, säger Marie Rahkola.

I videon hör du Kirunamammornas ilska över Region Norrbottens oredovisade miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet