• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du företagaren Aron Granström om vilka problem han ser om jourcentralen i Jokkmokk läggs ner. Foto: Ida Åstot/SVT

Arons oro för Jokkmokk: ”Svårt för företag att växa om inte vården finns”

Publicerad

Region Norrbottens planer på att lägga ner jourverksamheten i Jokkmokk i har mötts av protester i veckan. Nu reagerar även företagare på nedstängningen.

När jouren i Jokkmokk försvinner är det cirka 10 mil till akuten i Gällivare. Nu oroar sig många företagare i Jokkmokk över den planerade stängningen av jourcentralen som är en del av Jokkmokks hälsocentral.

– Det är svårt att rekrytera personal när de grundläggande samhällsfunktionerna saknas. Vi har personal dygnet runt. Vi har vuxit de senaste åren och planerar att fortsätta växa som företag, säger Aron Granström, produktionschef på Swebor stål.

Vårdkrisen i Norrbotten

”Ingen trygghet”

Men det är inte bara Aron Granström som är oroad. Tor- Erling Andreassen, är medlem i Företagarna i Jokkmokk men även ordförande i Sverigedemokraterna och har varit i kontakt med flera av ortens företagare.

– De uttrycker en oro, och den förstår jag. Varför ska jag satsa pengar i Jokkmokk om det inte finns en trygghet för min personal? säger Tor-Erling Andreassen.

Ser risker

Regiondirektör Pia Näsvall har tidige sagt att beslutet inte är tänkt tillsvidare utan en åtgärd för att klara sommaren.

– Risken är att de tycker att det fungerar under sommaren och sedan blir beslutet permanent, säger Aron Granström.

I klippet hör du mer om hur företagaren ser på framtiden i Jokkmokk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet