Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I vår studie kommer inte lön fram” – se professor Karolina Parding berätta vad som får vårdanställda att jobba kvar. Foto: Filip Hannu/SVT

Lista: Så behålls vårdpersonal – Luleåforskarna har granskat flykten

Uppdaterad
Publicerad

Regioner kämpar med att knäcka gåtan hur de får personalen att stanna. Nu har forskare vid Luleå tekniska universitet tittat på alla nordiska länder – och hittat fyra punkter.

Personalkrisen inom Region Norrbotten har lett till att Sunderby sjukhus stängt avdelningar, gått upp i stabsläge och betalat ut tiotusentalskronor till personal för att flytta semestrar.

Samtidigt kommer ständiga larm om att personal säger upp sig för att de inte orkar längre och regionen kämpar för att behålla personalen.

Vårdkrisen i Norrbotten

Det säger forskningen

Nu har två forskare vid Luleå tekniska universitet gått igenom forskning från alla nordiska länder för att komma fram till följande: Vad får personalen att stanna?

Det finns nu flera tips som regionerna kan ta del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet