Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det verkligen värt att sälja sin semester? Och hur blir det med återhämtningen? Hör Amanda Sköld om vad hon tycker och vad hon planerar att göra med pengarna. Foto: Erica Olofsson/SVT

Undersköterskor i Norrbotten kan få 100 000 om de flyttar semestern

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner i landet kämpar med sommarbemanningen. Region Norrbotten lockar med en rejäl ersättning för den som flyttar sin semester. Undersköterskan Amanda, 23, tjänar 50 000 kronor extra på att flytta två veckor.

– Helt klart värt det, säger hon.

10 av landets regioner uppger att de har det svårare med bemanningen i sommar jämfört med i fjol, det visar en enkät som SVT gjort. Många erbjuder också bonusar för att ha kvar personalen de mest kritiska veckorna. Region Norrbotten är mest generös, där får bland annat sjuksköterskor och undersköterskor som flyttar sin högsommarsemester i juli 25 000 kronor per vecka.

Totalt kan det ge 100 000 kronor extra i plånboken.

Vårdkrisen i Norrbotten

– Först och främst vill jag hjälpa min avdelning så att vi kan hålla så många platser öppna som möjligt. Samtidigt är det helt klart värt att flytta semestern för så mycket pengar, säger undersköterskan Amanda Sköld, vid Sunderbyns sjukhus i Luleå.

Blockad och strejk har förvärrat läget

Vårdbemanningen under sommaren brukar vara svårlöst för Region Norrbotten. Men precis som i många andra regioner är läget värre i år.

Här kan operationer och kontroller behöva skjutas upp – och köerna bli längre.

– Det är både kopplat till blockaden, den strejk vi ser i Västerbotten och sena avrop på hyrpersonal, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten.

Huggsexa om erbjudandet

Det är andra året i rad som regionen har erbjudandet och enligt Amanda blev det huggsexa bland arbetskamraterna vid stroke- och neurorehab vid Sunderby sjukhus i Luleå.

Hon flyttade även sin semester ifjol.

– Vi är jättemånga som vill nyttja det här erbjudandet. Det blir ju en stor skillnad på lönen för mig som undersköterska. Jag skulle gärna flytta hela semestern nästa år, säger hon.

Regionernas sommarbonusar

SVT har frågat landets 21 regioner om de betalar ut extra pengar till personal inom vården som flyttar semesterveckor från juni, juli och augusti. De flesta regioner svarar ja men vilka personalgrupper som får erbjudandet varierar. Även summorna varierar. Här är några exempel:

Region Norrbotten: 25 000 kronor per vecka.

Region Gävleborg: 20 000 kronor till den som tar ut högst tre veckors ledighet under sommarmånaderna. 40 000 kronor till den som bara tar ut två veckors ledighet.

Region Gotland: 16 000 kronor per vecka.

Region Stockholm: 15 000 kronor för flytt av en vecka, 25 000 för flytt av två veckor.

Region Uppsala: 12 000 för en vecka. För medarbetare vid ambulansen 15 000 kronor per vecka.

Region Västra Götaland: 10 000 kronor per vecka.

Region Blekinge: 1 600 kronor per flyttad semesterdag.

10 av 21 regioner uppger att personalsituationen är svårare i sommar jämfört med i fjol. Tre anser att läget är bättre och övriga uppger att situationen är ungefär som förra sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet