Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har ju erfarenhet för ett par år sedan när jag låg inne, man ska helst inte bli sjuk på sommaren, säger Helena Bergström utanför Sundsvalls sjukhus. Hör fler om oron inför det svåra bemanningsläget inom vården. Foto: Fredrik Isrealsson/SVT

SVT:s undersökning: Svårt bemanningsläge i vården i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Vården står inför en svår utmaning i sommar. Tio av landets 21 regioner uppger att de har svårare med bemanningen i år jämfört med i fjol, enligt en undersökning som SVT gjort. Västernorrland är en av de hårdast drabbade regionerna och många är oroliga.

Åke Svensson som SVT träffar vid Sundsvalls sjukhus berättar att bemanningssituationen fördröjde hans starroperation. Personalbristen i Region Västernorrland bekymrar honom.

– Jag är orolig för allas räkning, säger han.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Allvarligt läge

Att få sjukvård i tid är inte längre en självklarhet och inför den här sommaren är läget extra allvarligt. Vårdkonflikten, tidigare med blockader och nu strejk påverkar personalsituationen. Men redan innan konflikten var läget problematiskt.

SVT har frågat de 21 regionerna i landet och 10 av 21 uppger att de har svårare med bemanningen denna sommar jämfört med förra året. Foto: SVT

Region Västernorrland beskriver läget som markant sämre.

– Det är en väldigt tuff situation i delar av vårt län, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab (S).

Lågt intresse för stafettjobb

De regioner som uppger att det är svårt att lösa bemanningen pekar framför allt på bristen på sjuksköterskor och läkare. I Västernorrland har hyrpersonal burit upp delar av verksamheten, men efter införandet av ett nationellt hyresavtal med gemensam lönesättning i regionerna har intresset för att stafettjobba i Västernorrland varit lågt.

– Vi har pressat priserna för att det ska vara mer rimligt och satsat på vår egen personal och då är det svårt att få tag i personal, säger Elina Backlund Arab (S).

Stänger hälsocentral

I Västernorrland tvingas nu regionen att i vissa fall flytta personal från primärvården till sjukhuset. Och fler drastiska åtgärder är planerade. I sommar stänger man hälsocentral Centrum i centrala Sundsvall under en period. Patienterna ska inte drabbas menar hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Strandberg.

– Patienterna får besöka en annan byggnad eller kanske en annan ort, förklarar hon.

I princip alla regioner inklusive Västernorrland uppger att de erbjuder någon form av ersättning för de som jobbar under semesterperioden. Region Norrbotten har en av de mest förmånliga lösningarna med 25 000 extra per vecka vid flytt av semester från juli.

SVT:s undersökning om vårdens sommarbemanning

SVT Nyheter har frågat landets 21 regioner om personalläget inom vården inför sommaren.

Samtliga har svarat och 10 av 21 uppger att personalsituationen är svårare i år. Det rör sig om regionerna Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland-Härjedalen, Kronoberg, Norrbotten, Uppsala, Västernorrland och Västmanland.

Tre regioner, Blekinge, Skåne och Sörmland, uppger att personalläget ser bättre ut i sommar jämfört med i fjol.

Övriga regioner som svarat uppger att situationen är ungefär den samma som i fjol.

Undersöknngen har gjorts under perioden 22 maj–5 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet