Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Region Norrbottens Pia Näsvall och regionrådet Anders Öberg (S) om den akuta bemanningskrisen. Foto: SVT

Norrbottens cancerpatienter riskerar utebliven vård i sommar

Publicerad

Region Norrbotten har ännu större problem än vanligt att få ihop bemanningen i vården inför sommaren. Nu har även 2 000 vårdarbetare gått ut i strejk.

– Risken är att vi kommer behöva flytta semestrar, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Vårdbemanningen under sommaren brukar vara svårlöst för Region Norrbotten. Men i år är det större bekymmer än vanligt, och operationer och kontroller kan behöva skjutas upp – och köerna bli längre.

– Det är både kopplat till blockaden och nu den strejk vi ser i Västerbotten och även sena avrop på hyrpersonal, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten.

Vårdkrisen i Norrbotten

Strejken påverkar Norrbotten

Under tisdagen gick 2 000 vårdarbetare ut i strejk. Även om Sunderby sjukhus inte omfattas av strejken får den ändå en stor påverkan på Norrbotten.

Vårdkedjan för patienter med cancer riskerar att bli avbruten och köerna bli längre eftersom vårdarbetare i Västerbotten strejkar.

– Många av våra patienter åker dit och undersökningar sker där.

Var är personalbristen mest kännbar?

– Det är tufft överallt, säger Pia Näsvall.

”Måste anställa mer personal”

Enligt Pia Näsvall kommer regionen lösa bemanningen i sommar på ett eller annat sätt.

– På längre sikt måste vi anställa mer personal. Vi måste komma ur beroendet av hyrbemanningen, men vi har anställt väldigt många arbetare om man jämför med förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet