Hör Kirunabornas ilska över sponsoravtalet

Uppdaterad
Publicerad

Bland Kirunaborna kommer reaktionerna spontant dagen efter beskedet att LKAB har tecknat ett treårigt avtal som huvudsponsor för basketklubben BC Luleå.

Bland de vi har frågat är den tämligen samstämmiga uppfattningen att LKAB borde satsa sina sponsorpengar på idrotten i Malmfälten.

– Det är en skandal att satsa på basket i Luleå. Det tror jag att 97 procent av Kirunaborna tycker. Det gör ont, säger exempelvis Gudrun Sundgren.

LÄS MER: LKAB ny huvudsponsor i BC Luleå

LKAB:s kommunikationsdirektör Bo Krogvig säger att han till viss del förstår irritationen, men påpekar att 70 procent av LKAB:s satsningar är på idrott, evenemang och kultur i Malmfälten.

– Det kan vi kalla för lokal sponsring. Strategisk sponsring är omkring 30 procent och det hamnar i huvudsak i Luleåtrakten. Men vi medverkar också på evenemang och arrangemang på andra ställen i landet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.