Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaktmästaren Allan Wonkawaara visar bilder där man skymtar några – hittills oförklarliga – gestalter från sanatoriet i Sandträsk. Foto: Erica Larsson/SVT

Se oförklarliga gestalterna som fångats på bild i sanatoriet utanför Boden

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av de lungsjuka patienterna som led av tuberkulos och som låg inlagda vid det nu öde sanatoriet i Sandträsk dog. Många av dem gick en plågsam sista tid till mötes och det har gett bränsle till en hel del vidskeplighet kring platsen.

Sanatoriets vaktmästare Allan Wonkavaara säger att han egentligen inte tror på spöken men några specifika saker som hänt under åren har fått honom att tänka annorlunda. Som till exempel  när ”husmor” och ”lärarinnan” fångades på bild.

– En besökare trodde att hon filmat men när man zoomar in ser man att hon fångat två gestalter, säger Allan Wonkavaara.

Upplever att någon går bredvid

Han säger att de spöklika intrycken har förstärkts under åren han vandrat omkring i lokalerna.

– Jag har svårt att tro på sånt men samtidigt... jag har gått många mil här och känner liksom att någon går bredvid. Att jag har någon med mig och någon som kollar upp att jag gör saker och ting rätt, säger han.

I videon visar vaktmästaren upp hittills oförklarliga gestalter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.