Hör stabschefen, Ylva Sundkvist, om coronaläget i Piteå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Hör stabschefen om coronaläget i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Piteå kommun har gått in i stabsläge efter den ökade smittspridningen. Fall på skolor har konstaterats och distansundervisning kan bli aktuellt.

Under onsdagskvällen meddelade Piteå kommun att man går in i stabsläge. Kommunen har haft en kraftigt uppåtgående kurva gällande konstaterade coronafall – totalt 91 under veckorna 43 och 44.

– Nu kommer vi mötas regelbundet för att följa händelseutvecklingen runt coronaviruset. Till att börja med en gång i veckan, säger kommun- och tillika stabschef Ylva Sundkvist.

Coronaviruset i Norrbotten

”Det handlar om att skydda liv”

Det finns än så länge ingen smitta på Piteås äldreboenden, och Socialtjänsten vädjar till besökarna att vara väldigt försiktiga.

– Vi känner en stark oro för att vi ska få in smittspridning på våra boenden. Nu handlar det om att skydda liv. Det är ett lömskt virus och vi bär alla ett gemensamt ansvar, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef särskilt boende för äldre, på Socialtjänsten i Piteå.

Skolor drabbade

Däremot har man konstaterat fall på olika skolor, och distansundervisning kan bli aktuellt.

– Det kan hända. Vi följer utvecklingen i samråd med smittskyddet, säger Ylva Sundkvist.

Hör mer om situationen i Piteå i klippet ovanför

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet