Kommunalråden Lenita Ericson (S) och Niklas Nordström (S) är två av de politiker som figurerar i den film som nu polisanmäls av Luleå kommuns säkerhetschef.

Misstänkt hot mot förtroendevalda – kommunen polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har gjort en polisanmälan om hot mot förtroendevalda. Bakgrunden är en film där bilder på kommunpolitiker varvas med stridsscener ur en våldsam amerikansk film, som ligger ute på Äldrevårdsupprorets Facebooksida.

Rikard Aspholm, säkerhetschef på Luleå kommun, har gjort en polisanmälan i ärendet.

–  Det kan uppfattas som ett hotfullt budskap. Det är en markering från vår sida. Hot mot förtroendevalda är ett hot mot demokratin och helt oacceptabelt. Kommunen har ett ansvar för att förtroendevalda ska vara trygga när de utför sitt uppdrag. Vi kommer att ha fortsatt samverkan med polismyndigheten i ärendet, säger Rikard Aspholm.

”Det är obehagligt”

De politiker som syns i den ihopklippta filmen är kommunalråden Niklas Nordström (S), Lenita Ericson (S) och Anders Josefsson (M). Bilderna på politikerna varvas med stridsscener och explosioner från filmen ”Rädda Menige Ryan”.

– Det är obehagligt, säger Lenita Ericson. Det är bra att vår säkerhetschef har anmält det hela. Min allra första tanke var att negligera och förminska händelsen, men nu tycker jag att det är bra att vår säkerhetschef har anmält det hela.

Politikers trygghet

Politikernas trygghetsundersökning 2017 av Brottsförebyggande rådet visar att 25 procent av förtroendevalda utsattes för trakasserier, hot och våld under år 2016.

Nästan 2 000 förtroendevalda utsattes år 2016 för hot eller trakasserier vid 17 300 tillfällen. Drygt 300 förtroendevalda utsattes samma år för våld, skadegörelse och stöld vid 3 600 tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.