Socialsekreterarna hoppade ut genom fönstret när den hotfulla mannen kom. Nu döms han till fängelsestraff för flera brott. Foto: SVT/Arkiv

Hotade socialsekreterare i Arjeplog – nu döms mannen till fängelse för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

En våldsam man hotade två socialsekreterare i Arjeplog så att de tvingades hoppa ut genom ett fönster – nu döms han till fängelse i tre år för flera brott.

Det var i slutet på november förra året som mannen i 25-årsåldern tog sig till kommunhuset för att ta sig in med våld, bland annat slog han sönder ett fönster.

Skadade sig

Två socialsekreterare blev så rädda att de kände dödsångest och hoppade ut genom ett fönster som var 2, 40 meter ovanför backen. En av dem skadade sin fot och båda blev sjukskrivna efter händelsen.

Flera personer på kommunhuset ingrep mot mannen tills polisen kom och frihetsberövade honom.

Anledningen till mannens agerande ska ha varit att han inte ansåg sig ha fått pengar utbetalade tillräckligt fort från socialförvaltningen.

Hällde varmt vatten över en annan man

Mannen döms för skadegörelse, grovt olaga intrång, misshandel och hot mot tjänsteman. I  fängelsestraffet ingår också en en grov misshandel.

En kväll i juni förra året umgicks han med en annan man som han ilsknade till på. När denne satt och såg på tv ska mannen utan förvarning  kommit bakifrån och hällt hett vatten över honom. Sedan slog han honom flera gånger i ansiktet. Offret fick bland annat en näsfraktur, brännskador och inflammation i örat.

Mannen har förklarat sitt agerande med att han trodde att den andre mannen bjudit honom på snus utblandat med urin.

Förutom att avtjäna fängelsestraffet ska mannen betala flera skadestånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilken väg socialsekreterarna fick fly från den aggressive mannen – hör kommunchefen Peter Andersson berätta om att säkerheten ska stärkas nu. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.