Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kiruna kommun har kommit överens med gruvjätten LKAB att använda hotell Ferrum som akut flyktingboende. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Hotell i Kiruna kan bli flyktingboende – stadsflytten gör 400 bäddar lediga

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har inventerat hur många tillfälliga boendeplatser kommunerna har. På grund av stadsomvandlingen har Kiruna flest och nu är kommunen överens med LKAB om att använda hotell Ferrum för det akuta mottagandet av Ukrainaflyktingar.

Hotell Ferrum blir på grund av stadsomvandlingen ledigt när det stängs och flyttar till nya Kiruna centrum den fjärde april.

Istället ska det användas som flyktingboende om behovet finns.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Vi har ställt frågan till LKAB och har nått en överenskommelse att vi kan nyttja de här rummen för den här akuta mottagandet av flyktingar från Ukraina, säger Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna.

Hundratals bäddar

Enligt Selberg finns det över 170 rum och ungefär 300-400 bäddar som kan användas.

– Vi kommer att ha ett fullt fungerande hotell utrustat med bäddar och allting. Med några dagars förberedelse efter den femte april så vi kan ta emot nästan direkt, säger han.

Hur kostnaderna ska fördelas är inte klart än, kommunen förhandlar fortfarande med Migrationsverket.

I klippet berättar Gunnar Selberg mer om hotellplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet