Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Busschaufförerna Mikael och Magnus är tillbaka i Gällivare efter att ha hjälpt ukrainska flyktingar att fly från kriget. Foto: Hans Sternlund/SVT

Gällivarechaufförerna hemma igen – tog med 35 flyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Busschaufförerna Mikael Lövgren och Magnus Göransson är tillbaka i Gällivare efter sin resa till polsk-ukrainska gränsen för att hjälpa flyktingar att ta sig till Sverige.

– Man känner att man har gjort något bra, men man vill göra mer, säger Mikael Lövgren.

Idén föddes hos cheferna på bussbolaget som ställde frågan till Magnus Göransson om han kunde tänka sig att köra till gränsen till Ukraina. Tanken var att frakta förnödenheter på nedvägen och ta med sig flyktingar på hemvägen.

Magnus Göransson frågade i sin tur kollegan som bara behövde tio sekunders betänketid innan han svarade ja.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Tog med 35 flyktingar

Det har varit några omtumlande dygn sedan de lämnade Gällivare. De 35 flyktingarna som de tog med från gränsen har de lämnat av i Skokloster utanför Stockholm – men berättelserna kommer de alltid att bära med sig.

De har tagit del av många gripande livsöden.

– Det fanns en uppgivenhet hos många. De grät men det kom inga tårar, säger Magnus Göransson.

Tillbaka i Gällivare

Nu är de tillbaka i Gällivare och vardagen med vanliga turtidtabellen tar vid igen. De har haft kollegor på bussbolaget som har täckt upp för de pass som de har missat.

Man hade de fått välja själva så...

– Vi kände när vi lämnade Skokloster att vi skulle ha tagit ett varv till. Men vi har ett jobb att sköta i Gällivare också, säger Magnus Göransson.

Hör de berätta sin historia i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet