Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bogdan, 15 år från Kiev, har nyligen anlänt till Boden efter en tuff flykt ut ur Ukraina. Hör han berätta i klippet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

15-årige Bogdan flydde Kiev till Boden – pappan kvar och strider i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag anländer bussar till Boden fulla med flyktingar från Ukraina – och det blir fler och fler. En av dem är 15-årige Bogdan från Kiev. Merparten av hans familj och vänner är kvar i hemlandet.

På organisationen Hela människan i Boden där flyktingar kan komma och hämta kläder och äta märker man av ett ökat antal flyktingar från Ukraina. Varje dag kommer nu fler och fler.

Trots det behöver man nu pausa insamlandet av kläder då lokalerna har blivit alltför trånga.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Vi håller på att söka en ny lokal. Förhoppningsvis flyttar vi under helgen, säger verksamhetsledaren Johan Öqvist.

28 timmar i bilkö

En av de som letat sig till Hela människan är Bogdan, 15, som flydde med en av sina systrar från Kiev – övriga i familjen är kvar i Ukraina.

Han berättar att flykten till Boden var tuff. Bland annat fick han sitta 28 timmar i bilkö med sju andra personer vid gränsen till Polen.

Hör Bogdan berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet